Midden op de Drentse Hondsrug, in het bosrijke Zuidoost-Drenthe, ligt Odoorn.

 

De hondsrug heeft een eeuwenoude geschiedenis en er zijn veel spanndende verhalen over te vertellen. Het gebied was lang geleden het enige gebied waar je droog kon wonen. Er zijn veel sporen van vroeger te vinden, prachtige natuur met interessante historische bezienwaardigheden. Daarom hebben wij 4 verschillende wandelgidsen gemaakt, elke gids gaat naar een ander gebied in de omgeving.

 

U heeft keuze uit de volgende gidsen:

- Poolshoogte

Op de woeste Drentse zandgronden zijn begin vorige eeuw duizenden bomen geplant. Ze moesten de dorpen beschermen en het hout leverede ook nog eens geld op. de bossen van Odoorn zijn echte ontginningsbossen, maar vandaag de dag is houtproductie er bijzaak. Natuur en recreatie staan voorop. Tijdens de wandelingen kunt u het Papenveld, Odoornerzand, de Schaapskudde van Exloo en de eendenkuil tegenkomen.

- Exloo

Exloo is een esdrop op de Drentse zandgronden, in de gemeente Borger-Odoorn. In Exloo vind je een aangename combinatie van natuur en techniek. Tijdens deze wandelroutes maakt u een echte tijdreiswandeling van maar liefst 470.000 jaar. u doorkruist bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers. U ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt.

- Valthe

Ten zuidoosten van Odoorn ligt het brinkdorp Valthe. Valthe is voor wandelaars een fijne plek. De routes lopen langs de vele historische bezienswaardigheden, door de velden en door het bos van Valthe. U kunt onderweg grafheuvels, hunebedden, oude karrensporen en een onderduikershol tegen komen.

- Drenthe pad

In deze wandelgids hebben wij 3 prachtige etappes van het Drenthe pad voor u uitgestippeld. Het Drenthe pad is een wandelroute van ruim 324 kilometer door Drenthe. De wandelroute loopt langs de vele mooie natuurgebieden en brinkdorpjes van Drenthe. Onderweg passeert u heidevelden, zandverstuivingen, schaapskuddes en uiteraard de beroemde hunebedden van Drenthe.

 

Wandelen door de geschiedenis van Drenthe


De Oringer Marke beschikt  over een groot aantal wandelroutes varierend tussen 5 en 30 kilometer. We zijn dat als De Oringer Marke aan onze stand verplicht, omdat Odoorn al 30 jaar hét middelpunt is van de Drentse wandel 4 daagse. Tevens beschikken we over meerdere gps toestellen met daarop alle wandelroutes. Zo wandelt u eenvoudig de mooiste routes en raakt u nooit de weg kwijt.

Er zijn diverse routes beschikbaar naar de verschillende natuurgebieden rondom Odoorn. Vanzelfsprekend hebben we in de langere tochten leuke pauzeplaatsen opgenomen voor een lunch of een kopje koffie onderweg. In de routes zijn o.a. opgenomen de bekende grafheuvel Eppies Bergie, de leewal, de katerdil, het smeltwaterdal in het Hunzebos, het grote molenveld, theehuis Poolshoogte, de schaapskudde, de brinkdorpen Exloo en Valthe of het onderduikershol in het Valtherbos. Genoeg voor dagen wandelplezier.

 

De volgende wandelingen zijn bij ons ter beschikking:

- Hunebed en Grafheuvel route 5,2km
Beleef een stukje geschiedenis, kom langs contouren van hunebed D34 en sta even stil bij “Eppies Bargie”, een oude hoge grafheuvel die zich op de Noordelijke akkers van Odoorn bevindt.

- Zuidenveldroute 5, 11 of 15km (take a way onderweg)
De wandel liefhebbers zijn bij ons op het juiste adres, binnen een paar minuten wandelen bent u in het prachtige natuurgebied van Odoorn. Even helemaal weg, maar toch dichtbij. Geniet van de rust en het prachtige paarskleurende heide in augustus. De 11 en 15 kilometer brengt u door het dopje Exloo, een geschikte plek om even een terrasje te pakken. 

- Schoonmeer route 5km
Vanaf de schaapstreek bent u direct in de bossen van Odoorn. Een mooie paaltjes route laat u de prachtige natuur zien. Onderweg komt u langs de ijsbaan van Odoorn, “het Schoonmeer”, waar deze route zijn naam aan te danken heeft. 

- Pelgrimspad route 6,5 km of 9,5 km
Odoorn vanuit een andere kant, ontdek de geschiedenis en geniet tegelijkertijd van de mooie omgeving. Een wandeling in en met u zelf. Met deze wandeling ziet u elk hoekje van Odoorn.

- Exloo, Odoornerdennen 10 en 15km (take a way onderweg)
Een wandeling door de prehistorie van Odoorn. Beleef een tijdreis van 470.000 jaar. Ontdek tegelijkertijd de mooie bossen, akkers, heidevelden en stuifzand. Een ontspannende tocht waar veel te beleven is.

- Ronde Poolshoogte 10, 15, 20 en 30 km (take a way onderweg)
Even “poolshoogte” nemen van Odoorn? Kijk over de boomtoppen van de bossen van Odoorn heen. Tijdens deze routes komt u langs een uitkijktoren midden in het bos van Odoorn. Tevens bevindt zich op dezelfde plek een theehuis met speelweide, een leuke plek voor een stop. Onderweg ziet u het schapenpark, waar de dieren zich vrij bewegen in de natuur, en pingoruïnes. 

- Odoornerzand route 6km
Bekijk en ontdek het oude vroegere stuifzandgebied “het Odoornerzand” , een prachtige ronde vol met natuur en ontspanning. 

- Route Odoorn, Valthe & Valtherbos 14 km (take a way onderweg)
Van "Eppies Bergie" naar het vroegere station Valthe. Onderweg komt u veel tegen, onder andere het oude onderduikershol waar men zich vanaf 1942 tot het eind van de oorlog zich verbolgen hield, hunebedden en pinoruïnes.  Een route vol geschiedenis, zo ziet u ook “Full house” de plek waar een Amerikaanse bommenwerper terecht is gekomen uit 1944.

- Dichter bij Odoorn 2,9km of 4,1km
Ontdek en bekijk het dorp Odoorn, langs de route staan panelen met daarop Gedichten over de cultuur en de geschiedenis van Odoorn. De 2,9 km en de 4,1 km zijn ook samen te combineren tot een mooie 7 km.

- Drenthe pad Etappe 1, 16 km (take a way onderweg)
Het totale Drenthe pad heeft 329 km aan wandelplezier. In ”Etappe 1” nemen we u mee door Odoorn, Exloo, Ees en Borger. In Exloo bevindt zich de schaapskooi met een kudde van 250 Drentse heideschapen. U zet uw weg voort door een voormalige zandverstuiving en is de prachtige natuur te bewonderen, bijvoorbeeld het Buinerveld, een groot bos met veentjes die ontstaan zijn uit de Weichsel-ijstijd. In Ees vindt u een opvallende concentratie van gletsjerkuilen, en vergeet in Borger het Hunebedcentrum niet te bezoeken. 

- Drenthe pad Etappe 2, 15 km (take a way onderweg)
“Etappe 2” brengt u door Odoorn, Valthe en Emmen. Kilometers lang niemand tegenkomen, wandelend richting het Hunzebos, een bos vol met historisch kenmerken uit de ijstijd, ook wel een droogdal genoemd. U ziet Saskische boerderijen op de oude brink, en het onderduikershol van Albert Zefat uit de 2e wereldoorlog. De Emmerdennen is een prachtige afsluiter, ook wel “Klein Zwitserland” genoemd, een prachtig bos met oude zandduinen.

 

Wij wensen U alvast veel wandel plezier.